sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Back-to-MAC muutoksessa Suomessa

EDIT: Back-to-MAC on taas "ennallaan", eli Stockmannit vastaanottavat jälleen muitakin, kuin tyhjiä huulipunahylsyjä! Hienoa, MAC! :)


Back-to-MAC on MACin kierrätyskampanja. Ideana on toiminut se, että palauttaessaan kuusi tyhjää tuotepakkausta asiakas on saanut valita ilmaisen huulipunan perusvalikoimasta. Tällöin jokaisen tyhjän tuotteen arvo on ollut 3,5 euroa. MAC on ottanut vastaan lähes kaikki tyhjät pakkaukset, ei kuitenkaan minkäänlaisia meikkikyniä. Palauttaa on siis voinut esimerkiksi tyhjät luomivärit, poskipunat, meikkivoiteet, meikinpuhdistustuotteet, Fix+ -suihkeet ja niin edelleen.


Nyt tähän on kuitenkin tullut muutos kaikilla Suomen MAC-pisteillä. Jatkossa huulipunan saa ainoastaan palauttaessaan kuusi tyhjää huulipunapakkausta. Vaikka MAC-pisteitä on ainoastaan Suomessa Stockmanneilla, ei päätös kuitenkaan ole Stockmannin, vaan puhtaasti MAC:in. Päätös on tullut Puolasta, ei siis Suomesta, eikä näin ollen Suomen MACin henkilökunta voi siihen vaikuttaa.

Back-to-MAC-käytäntö vaihtelee maittain ja lähin MAC-piste, johon tyhjät pakkaukset voi kuitenkin edelleen palauttaa, on Tallinnassa. MAC-pisteen löydät Kaubamajasta. Back-to-MAC kampanjaa sen sijaan ei ollenkaan toteuteta esimerkiksi Ruotsissa. Isossa-Britaniassa kuutta tyhjää pakkausta vastaan saa edelleen valita ilmaisen huulipunan, poislukien erikoiskokoelman ja Viva Glam -punat. Yhdysvalloissa on niin, että liittyessään MAC Select -kanta-asiakkaaksi käytössä on Back-to-MAC expanded, jolloin kuutta tyhjää pakkausta vastaan saa valita ilmaisen huulipunan, huulikiillon tai luomivärin (arvo korkeintaan $17). Kuitenkaan erikoiskokoelmien tuotteita tai Viva Glam -tuotteita ei oteta vastaan.

Mielestäni uudistus vaikuttaa aivan järjettömältä, mutta enhän tiedä, mikä syy uudistukseen on. Koko keräilyn idea oli se, että lähes kaikki pakkaukset kelpaavat. Jos pakkaukset voidaan kierrättää, tuntuu aivan järjettömältä, että ne heitettäisiin jatkossa kaatopaikalle. Reissaaminen tyhjien pakkausten takia ei sekään ole varsinainen  ekoteko. Toisekseen moni asiakas kokee varmasti kolauksen luottamuksessaan huomatessaan, että vuosia mainostetun kampanjan ehtoja muutetaan noin radikaalisti sen sileän tien ilman minkäänlaista ennakkovaroitusta? Kun kampanja on luonut MAC-brändille ympäristöystävällistä imagoa, mitä uudistus sitten tekee?

Aion jatkossa palauttaa tyhjät MAC-pakkaukset ulkomaille, minne sitten olenkaan matkalla ja missä Back-to-MAC on voimissaan. Jos vain Tallinnassa otetaan vastaan ne tuotteet, jotka olisi Suomessakin otettu vastaan, en koe tätä uudistusta henkilökohtaisesti suurena menetyksenä, Toisaalta teen varmasti samantien muitakin ostoksia näillä palautusreissuillani.

Mitä mieltä olette tästä muutoksesta? Laantuiko MAC-into? Menettekö jatkossa Tallinnaan palauttamaan tyhjät pakkaukset?

8 kommenttia:

  1. moi! kiitos postauksesta! en tiennytkään tätä ja nyt raivoan täällä :D haha no ei.. mä oon siis vuosia palauttanu niitä tyhjiä purkkeja macille.. ja hulluna säästäny niitä kotona.. nyt tuli sellainen olo, että mua on huijattu :D en todellakaa vie mihinkään viroon niitä pakkauksia.. vaan suoraan roskikseen ..
    luulen, että alunperinki se kierrätyskampanja oli sitä varten, että ihmiset ostaisi enemmän macin tuotteita.. ku sais sen ilmaisen huulipunan... (en usko, että ne oli miettiny luontoa).. ja sit vissiin on käyny liian kalliiksi se, että ihmiset palauttaa kaikki tyhjät purkit sinne.. :p

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, kiitos kommentistasi! :) On täysin ymmärrettävää, että tunteet nousee pintaan tällaisesta...! Onhan ostopäätöksetkin aina pitkälti tunnepohjaisia, vaikka muuta toivoisikin. ;) Kampanja oli mielestäni win-win-win: luontoa säästyi, asiakkaat saivat etuja ja MAC lisää myyntiä. Mielestäni ikävintä uudistuksessa on se, ettei siitä varoiteltu asiakkaita hyvissä ajoin, jotta siihen olisi ehtinyt varautua. Nyt pahimmillaan jollain voi olla esim. 12 tyhjää pakkausta kotonaan, joita ei enää oteta vastaan, jos ne eivät ole huulipunia. Luulenpa kuitenkin, että MACin henkilökunta Suomessa olisi toiminut toisin, jos voisi, mutta päätökset tulevat pääkonttorilta. :/

      Poista
  2. En kovinkaan montaa Macin tuotetta omista, enkä siis ole koskaan tätä kampanjaa päässyt kokeilemaan, mutta ihmettelen kyllä myös että mitähän hittoa ne siellä oikeen sekoilee :D Ei tässä tunnu olevan mitään järkeä, ainakaan jos tarkoituksena on muka ollut tuo ympäristöystävällisyys...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Henna, kiitos kommentistasi! :)

      Niinpä! MACin sivuilla lukee "Because we share your commitment to the environment, M·A·C accepts returns of its primary packaging through the Back-to-M·A·C Program." Että aika selvästi on tuotu tuo vihreys esiin toiminnassa. Olisi todella mielenkiintoista tietää syy muutokselle! Jostain syystähän kampanja ei ole sellaisenaan kannattanut Suomessa, mutta miksi...? Uskon, että palauttajia on ainakin riittänyt. :D Harmi joka tapauksessa!

      Poista
  3. Moi! En itekkään tienny tosta, että käytäntöä on nyt muutettu. Harmittaa kyllä kun itsellänikin on tyhjiä pakkauksia nurkissa pyörimässä. On kyllä kieltämättä paha mieli koko hommasta. Tallinnaan ne voisi kyllä viedä mutta muistaako ottaa niitä sit mukaan reissuun... Oon kyl sitä mieltä, että pitäis lyödä joku pv lukkoon johon saakka vois vielä palauttaa. Onhan kumminkin todella epäreilua asiakkaita kohtaan!:(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! MAC on varmasti vastaanottanut paljon kielteistä palautetta, joten voihan olla, että tilanne vielä muuttuu. Esimerkiksi MAC voisi juuri ottaa jonain tiettynä aikanavälinä vielä pakkauksia vastaan tai muuttaa koko palaustuskampanjan takaisin sellaiseksi, kuin se alunperin Suomessa olikin. Jää nähtäväksi!

      Poista
  4. Hei! Mikäli joku vielä kattoo tätä blogipostausta, niin tilanne on muuttunut. Ottavat taas vastaan normipakkauksiä, ihan kuten ennenkin! Joten säästäkää ne hyvin mielin :)

    VastaaPoista
  5. Hei! Kiitos tiedosta Julia! Päivitin tiedon postauksen alkuun. Pst, Kosmetiikkanurkkaus aukeaa ensi vuonna kokonaan uudella, omalla verkkosivullaan.

    Terveisin Anna / Kosmetiikkanurkkaus

    VastaaPoista